Destacat Esdeveniments Notícies Tendències

Clàudia Cunill, coneguda popularment com a Clau Bunny, és una creadora de contingut especialment a Instagram i TikTok andorrana. Com ella mateixa explica, va arribar una mica sense saber ben bé com a ser un dels rostres més coneguts del Principat; des d’aleshores, però, lloa i critica el país a parts iguals, sempre buscant la cara B de les coses des de casa seva, al Pas de la Casa. Ella serà una de les veus que prendrà part en l’Aferrada, l’esdeveniment que aglutinarà els influenciadors i creadors de contingut d’arreu dels territoris de parla catalana.

Com va arribar a la creació de contingut?
Vaig acabar el meu màster de Business Management i no sabia molt bé per on encaminar la meva vida. Estava a Vilafranca, durant el confinament per la pandèmia, a casa de la meva parella. I un dia vaig fer, amb tonteria, un vídeo de TikTok on explicava dibuixos de TV3 que ningú recordava. El primer va ser de la princesa Sherezade, i aquest no el va veure ningú. Però al cap de dues o tres setmanes en vaig fer un altre parlant de l’Àngela Anaconda i va ser viralíssim. Va arribar a 200.000 reproduccions en dos dies. Jo estava flipant, però és clar, es va fer viral perquè el fèiem català. Aleshores el 90% dels comentaris eren gent dient-me que què em passava la boca, en quin idioma parlava i jo els vaig començar a contestar que no era catalana, era andorrana i que aquest era l’idioma oficial del meu país. Em va cridar molt l’atenció el desconeixement que hi havia d’Andorra.

És aquí on decideix començar a crear contingut amb segell andorrà?
Exacte. Vaig començar a fer vídeos de 5 curiositats sobre Andorra, quines visites pots fer a Andorra, què són les coses que la gent més em demanava. Però, quan s’obren les restriccions i pujo aquí altre cop m’adono que en realitat estic blanquejant moltíssim la imatge del meu país i em vaig adonar que moltes de les coses que estava explicant no eren així. Que hi havia problemes amb l’habitatge, amb el sistema sanitari, amb el sistema educatiu, que hi ha poques oportunitats… Jo vaig tornar amb una carrera, un màster i parlant sis idiomes i no trobava res! I va ser aquí on vaig començar a fer vídeos més crítics.

No té por que l’encasellin únicament com a crítica?
No, perquè sempre que faig una crítica, ho faig amb fonament. Havent-me documentat i sabent què dic. És a dir, no faig crítiques per fer, sinó per aconseguir que les coses es millorin. Especialment, al Pas de la Casa, on estem una mica deixats de la mà de Déu. Allí faig vídeos de crítica per mirar que s’arreglin coses essencials que el comú hauria de fer. Per això també he entrat en política, per intentar canviar les coses.

Sempre sembla que hi hagi por a dir les coses.
No et negaré que el primer any sí que tenia cert neguit quan feia les publicacions. Sempre pensaves, què diran, em tancaran el compte, em denunciaran… però no. Després t’adones que si no menteixes, expliques les coses com són i ho fas amb respecte, no hi ha d’haver cap problema. A Andorra hi ha altra gent fent Tiktoks queixant-se; no et vull dir que jo he sigut la primera a anar aixecant la veu, però sí que molta gent m’ha vist i ha dit: si a ella no li passa res, jo també puc aixecar la veu i protestar.

Està molt distorsionada la imatge del influencer?
La imatge del influencer està molt distorsionada perquè el que rep la gent és el final de tots una piràmide, de la que veuen només la punteta de dalt perquè és el vídeo final. Per exemple, t’ensenyo un plat, però jo aquell menjar no l’he gaudit. M’han estat gravant, me l’he menjat fred, no l’he pogut tallar com és còmode perquè sortís bé el vídeo, no he guanyat ni un duro… Darrere hi ha molta feina: a respondre a mails, contactar, documentar-se… i tot això no es veu. Jo soc la Clàudia, i la Clàudia és una noia que és moltes coses, i entre elles ara una candidata política, que ha estudiat Relacions Internacionals, té un màster i ara està aprenent rus. Soc moltes coses més de les que es poden veure en un vídeo de tiktok. I els influencers que venen de fora, tampoc no ens ajuden. Molt sovint es creuen per sobre del bé i del mal, deixen penjades a empreses, no fan país i això ho acabem pagant la resta. El Govern i Andorra Turisme li haurien de donar una volta a això dels influencers que contracten.

Expliqui’ns això.
Molts influencers espanyols fan col·laboracions amb empreses andorranes, i quan tu hi vas després a demanar una col·laboració o explicar un projecte et tanquen la porta als nassos perquè et diuen que “havia quedat amb aquest influenciador espanyol aquí i em va deixar tirada i el vídeo que em va prometre no el va fer i jo ja no confio en els influencers”. Pensa que molts d’aquessts que venen aquí pensen, jo estic aquí 3 o 4 anys i marxo, m’és igual si quedo bé o malament. Aquestes males jugades les escolto de tot arreu, i és com si no venen a fer país i a fer-nos quedar malament, que marxin.

És pot viure fent contingut a les xarxes amb marca Andorra?
No, no es pot viure fent contingut a Andorra. Les empreses del país no saben valorar la feina dels influencers perquè es pensen que regalant-te alguna cosa ja està tot fet. Que és molt ben parit, està molt guai quan em conviden i jo vaig a tot arreu, però és que jo no pago les factures dels sopars que em conviden o no pago les factures dels cafès que em conviden o de les entrevistes que faig. Aleshores jo continuo tenint la meva feina al sector immobiliari on treballo i a part d’això doncs faig tot el contingut que faig, però no es pot viure només de les xarxes.

És un problema de llengua?
Crec que quan el contingut català el fas tens més repercussió dins de les zones de Països Catalans. Llavors el radi d’impacte és el que és. És veritat que et coneix molta més gent perquè et pren com a referent i qui realment defensa la llengua i creu com tu amb la llengua et seguirà i serà un seguidor més fidel. Jo prefereixo algú més petit i més fidel, més real que poder arribar a què m’escoltin molta gent, però que no tingui una fidelitat. També et diré que hi ha vegades, en funció de la temàtica que sí que faig vídeos en castellà o en anglès. Depèn, però del públic al qual em vull dirigir. Però normalment, ho faig sempre en català perquè és la meva llengua i l’hem de defensar.

Té públic de fora d’Andorra?
Sí! Tinc molts seguidors de Catalunya i em fan sentir molt estimada. Quan vaig a esdeveniments o trobades, sempre em demanen fotos, m’encoratgen a seguir… em fan sentir molt estimada, a vegades més que no pas aquí al meu país. Però ja se sap, ningú és profeta a la seva terra.

La crítica sempre polaritza
Això mateix. Aquí, o m’estimen o m’odien. Però com et deia abans, jo mai critico per criticar. Intento fer una crítica constructiva per ajudar a canviar les coses. Mira, quan anàvem a l’escola, jo sempre deia que de gran volia ser la primera dona cap de Govern d’Andorra. Perquè penso que un mateix ha de prendre partit per intentar millorar l’entorn on vivim.

Què farà si entra al comú?
Doncs mira, el que vull fer és explicar, dins de les possibilitats, com és el dia a dia d’un conseller de comú i quina serà la meva feina. Moltes vegades no sabem què fan ni que deixen de fer als comuns i crec que, en cas de poder-hi ser dins, podré fer aquesta feina pedagògica de donar a conèixer com és aquest dia a dia.

Comparteix publicació:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply