Legal Notícies Tendències

Les noves tecnologies, i especialment les que tenen caràcter disruptiu, estan condemnades a entendre’s. En aquest camí circulen, irrefrenablement fins a creuar-se, el món dels esports electrònics, el del blockchain i un concepte recent aterrat per als no iniciats, el metavers. Perquè al cap i a la fi, són tres tecnologies que ja han entrat a la vida quotidiana i, malgrat algunes de les seves aplicacions encara no siguin de coneixement per al gran públic, la seva utilitat està més que provada.

En aquest sentit, la primera de les aplicacions que mesclen aquestes tecnologies té a veure amb les criptomonedes. Tal com explicava Miquel Gouarré, cofundador i membre de l’associació Andblockchain, “molts dels jocs que coneixem, com el Fortnite, tenen la seva pròpia moneda; es realitzen compres dins, tens el teu propi wallet, i podem definir-los com un petit metavers”. En efecte, en el cas del popular joc en tercera persona, el petit metavers funciona amb aquesta premissa, i podem parlar de cas pràctic d’utilització d’una petita part de tecnologia disruptiva en l’ambient quotidià.

La presidenta d’Andblockchain, Marta Ambor, afegeix que “els e-sports formen part d’aquest món i és una indústria que mou milions d’ aficionats i un model de negoci en ple creixement i certament són un clar cas d’ús en aquest sector” i ha afegit que “tots aquests jocs socials online , que permeten un intercanvi d’actius digitals, utilitzen la tecnologia blockchain”.

Miquel Gouarré i Marta Ambor, cofundadors de l’associació Andblockchain / ABC

Metavers, la paraula de moda
D’ençà que el propietari de Facebook, Mark Zucherberg va anunciar que la seva companyia feia un salt endavant i es passaria a dir META, el metavers ha estat la paraula de moda. Disney ha estat la darrera companyia en anunciar el seu propi metavers. Però, què és exactament? Una definició típica podria ser que el Metavers és un concepte utilitzat generalment per a descriure una experiència immersiva i multisensorial en l’ús aplicat de diversos desenvolupaments tecnològics immersius d’internet.

Tant Ambor com el president de l’Associació Andorrana d’Esports Electrònics, Sergi Segado, apunten a una primera experiència del Metavers i els eSports. Es tracta d’Axie Infinity, un joc per crear una realitat pròpia i que els triomfs es quantifiquen en la criptomoneda pròpia del joc. La presidenta d’Andblockchain ha comentat que “tots aquests jocs han guanyat popularitat i un increment exponencial dins del mercat de les crypto degut principalment a què els tokens s’han revaloritzat”.

El president de l’Associació Andorrana d’Esports Electrònics, Sergi Segado / Job and Play

Segado ha afegit que “el blockchain i el Metavers estan ja dins del món dels eSports. El play-to-ern ja hi és. Per mi E-W pot considerar-se competició, encara que l’incentiu sigui pròpiament financer; tot i que pot ser que aquesta opinió no sigui compartida”. A més a més, redunda en Axie Infinity i destaca que “en aquest cas, es competeix i l’incentiu és diferent. No sabem, si s’arribarà a crear una competició internacional d’aquest joc, però de moment, aquí el tenim”.

El tren de la tecnologia
Arribats a aquest punt, és evident que la feina que cal fer per consolidar la plaça andorrana com a eix vertebrador dels eSports va més enllà de la legislació pròpia que afecta al sector. Cal tenir en compte però que “cal que siguin legislacions obertes perquè la tecnologia canvia molt de pressa i hem d’evitar que una norma es quedi antiga abans d’entrar en vigor” apuntava Segado. Una situació que també va redundar Gouarré, d’Andblockhain.

Així doncs, el camí legislatiu per tal que Andorra esdevingui una plaça forta en aquest nou context digital, no ha fet més que començar. La Llei dels eSports i el pla estratègic que situen el sector com a pilar fonamental de la diversificació són una bona base sobre la que construir. Cal recordar també que el Consell General ja té en període d’esmenes la Llei dels Actius Digitals, que fa referència a la tecnologia blockchain; una altra base necessària per dotar la plaça andorrana de seguretat jurídica.

Comparteix publicació:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply