Ho Sabies? Notícies Tendències

Edson Arantes do Nasciment, Pelé, va traspassar la setmana passada als 82 anys. El qui per molts és el millor futbolista de la història i l’únic en guanyar tres Mundials, té també altres fites en el sector dels videojocs. Pelé se’l pot considerar com el primer futbolista virtual. En les beceroles dels videojocs, quan Atari era la gran marca de referència i abans del desembarcament de Sega, Nintendo i quan ningú s’imaginava que el futur del sector passaria per Sony o Microsoft, ‘O Rei’ ja va tenir el seu alter ego virtual. El Pelé Championship Soccer per a l’Atari 2600, llençat el 1980, suposava el primer salt al món de l’entreteniment electrònic per part d’una gran estrella del futbol. Amb un mecanisme d’allò més rudimentari, els píxels de la màquina corrien d’una banda a l’altra del camp en un 3 contra 3 més un porter. Senzill però addictiu.

Així era el Pelé Championship Soccer per a l’Atari 2600

Aquesta no va ser pas l’única aparició d’Edson Arantes do Nascimento en els videojocs. Ja en plena època daurada, als anys 90, i just abans de l’irrupció del FIFA International Soccer, SEGA va llençar el 1993 el Pele! una nova aproximació, força més aconseguida, al futbol virtual per part de l’astre brasilè. Aprofitant la puixança del Mundial del 1994, la companyia de l’eriço blau va treure al mercat una actualització sota el nom Pele II: World Tournament Soccer.

El darrer videojoc amb el nom de l’astre brasilè

Les altres aparicions de Pelé
A banda dels jocs als que Edson Arantes do Nascimento va donar nom, Pelé ha estat part d’altres simuladors. Probablement, el més conegut per al gran públic són les diferents cartes que té en el FIFA, on hi apareix, de manera recurrent des del llançament de les llegendes, al 2014. Habitualment, la carta més evolucionada acostuma a tenir alguns dels millors guarismes del videojoc. Així mateix, després de la seva defunció, FIFA23 dedicava un sentit comiat al futbolista en la pantalla inicial del simulador. El problema de llicències va fer que el rival d’EA Sports, el PES, hagués de tirar d’enginy i canviar-li el nom per poder-lo gaudir.

A més a més, tot i que amb un rol no tan específic, l’atre barsilè va ser part o va tindre aparicions en altres jocs relacionats amb el món del futbol. Per exemple, l’Academy of Champions: Soccer, on el 10 de Brasil assumeix un paper diferent; en aquesta ocasió és el mentor de les futures joves promeses. Era ja el 2009, amb una estètica de dibuix animat i per la consola interactiva de Nintendo la WII, l’aposta era d’allò més innovadora. Rocket League o Fortnite també van tenir capítols dedicats a Pelé.

Així donava la benvinguda Pelé als nous estudiants de l’Acadèmia

El 10 en l’imaginari col·lectiu
La figura de Pelé va ser omnipresent, especialment en els 80 i els 90. El futbolista, que va penjar les botes el primer d’octubre de 1977, va desenvolupar directa o indirectament, una trajectòria audiovisual. Probablement, la seva aparició més coneguda és en el cinema, quan Hollywood el va trucar per formar part de l’espectacular elenc d’Evasió o Victòria. Sota la batuta de John Houston, Edson interpreta el reu Luis Fernández, un dels reclusos en el camp de concentració que formen l’equip de futbol que derrota l’Alemanya Nazi. Amb ell, altres futbolistes com Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Paul van Himst, entre altres, fan les delícies dels fans de l’esport rei. Va participar en 15 produccions més, ja fos de caràcter cinematogràfic, sèrie o documental, habitualment interpretant-se a ell mateix.

L’astre va tenir també la seva pròpia sèrie de dibuixos animats. Sota el nom de Pelezinho, la sèrie es va llençar a Espanya el 1996, sota 52 episodis explicava diferents història del futbolista. Anteriorment, i sota el mateix nom, hi va haver un còmic, a Brasil, que va publicar-se entre el 1977 i el 1986. Cantant, ciutadà del món per l’ONU, ambaixador del Mundial de Corea i Japó per als nens… Pelé va ser molt més que un futbolista, va ser la primera gran personalitat del futbol que va traspassar totes les fronteres de cada una de les dècades en les que va viure.

L’opening de Pelezinho
Comparteix publicació:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply