Sergi Marsal
ACA ESPORTS

Els e-sports ja són reconeguts com una disciplina esportiva més. El fet que institucions com el COI n’organitzi competicions és un aval pràcticament inapel·lable. I com a qualsevol modalitat, els esportistes cal que entrenin totes les disciplines que poden necessitar per aconseguir el màxim rendiment, i l’entrenament de la ment no en queda pas al marge.

Cal recordar que ja als anys 90, es va començar a parlar de la importància de comptar amb psicòlegs a les plantilles dels equips professionals. L’entrenador de futbol, Benito Floro, va ser dels primers en incorporar un psicòleg al seu equip tècnic. El que en aquell moment va ser vist com un rara avis, avui en dia forma part de qualsevol equip o esportista professional.

Molts psicòlegs esportius ja han començat a virar els seus estudis cap a les pròpies especificitats dels professionals dels e-sports. En aquest sentit, un dels principals abanderats és el psicòleg argentí Tomás Lifschitz, que igual que passa amb els esports convencionals, apunta a la necessitat que no tots els esportistes han de rebre el mateix tracte perquè “no és el mateix jugar un 1×1 al FIFA que un 2×2 o un battle Royal”.

L’ACA incorpora un professional de la psicologia
L’Automòbil Club d’Andorra no és aliè a aquesta tendència, i ja l’any passat va incorporar el psicòleg esportiu Sergi Marsal per tal de donar suport als joves pilots de l’ACA. Marsal ha explicat que “hem pogut treballar, tot i ser un any complicat a causa de la pandèmia, utilitzant les eines telemàtiques. Tot i això hem fet una bona feina”.

Entre els principals trets que Marsal ha treballat amb els joves pilots hi ha la gestió de les emocions i com aconseguir focalitzar-se en el moment. “Hem de pensar que les curses de muntanya que fan són molt curtes, i hem d’aconseguir d’una banda que puguin sortir plenament activats, i evitar que qualsevol cosa els pugui distreure”. El psicòleg ha posat un exemple exposant que “en el cas que una corba no s’agafi perfectament, els pilots han de seguir endavant, no es poden quedar pensant en com ho havien d’haver fet”.

Quant al SIM Racing, Marsal ha explicat que “les coses que cal treballar amb aquests esportistes són similars. És a dir activació, focalització i gestió de les emocions”. No obstant això, el psicòleg ha apuntat, en la mateixa línia que Lifschitz, que “en el cas de la resta de eSports, com shooters i MOBA (LOL, DOTA2) cal treballar altres situacions com el treball en equip, o l’empatia amb els companys, sense oblidar-nos de aprendre a gestionar les derrotes o la frustració per no marxar del partit en la primera ronda”.

Amb aquesta incorporació, l’ACA continua consolidant el seu model de treball, que integra un seguit de professionals que ajuden als joves pilots a preparar-se des de totes les vessants: la física, la nutricional i també com a pilar fonamental la psicològica.

Comparteix publicació:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply